Algemeen

Hoofdlijnen

Bestuurlijke hoofdlijnen

Met de jaarrekening 2022 ronden we een bijzonder jaar af. In 2022 hebben we het collegeprogramma 2018-2022 afgerond en tegelijkertijd starten we een nieuwe collegeperiode op. Met de jaarrekening 2022 sluiten we definitief de beleidscyclus 2018-2022 af. Ondanks de grote uitdagingen waarmee onze gemeente werd geconfronteerd, zijn we doorgegaan met het realiseren van onze ambities.

In de eerste maanden van 2022 hadden we nog volop te maken met de gevolgen van de bestrijding van het coronavirus. Na een harde lockdown werden de coronamaatregelen geleidelijk versoepeld, en in maart 2022 kwamen de laatste maatregelen te vervallen. Gelukkig konden we in maart succesvolle gemeenteraadsverkiezingen houden, waarbij inwoners van onze gemeente gedurende drie dagen hun stem konden uitbrengen. Dit was een unieke situatie en een uitdaging voor de organisatie van de verkiezingen.

Terwijl de coronacrisis op zijn einde liep, werd de wereld in februari opgeschrikt door de Russische invasie van Oekraïne die helaas nog altijd voortduurt. We hebben bijgedragen aan de opvang van Oekraïners die moesten vluchten voor het oorlogsgeweld. Ook economisch waren de gevolgen merkbaar, met sterk stijgende energiekosten en een oplopende inflatie die de bestaanszekerheid van inwoners bedreigde. In 2022 hebben we ons dan ook ingezet om zowel inwoners als ondernemers, naast de maatregelen van het Rijk, te ondersteunen met verschillende noodfondsen. Wij hebben de verantwoordelijkheid voor goede zorg voor onze inwoners zo adequaat mogelijk ingevuld.

In de periode maart tot en met juni vonden onderhandelingen plaats die hebben geleid tot een nieuw college van burgemeester en wethouders. Deze onderhandelingen resulteerden in het coalitieakkoord ‘Het moet anders en het gaat anders, samen!’. In afwachting van de uitkomst van de onderhandelingen is gekozen voor een meer beleidsarme kaderbrief 2023-2026 in plaats van een kadernota. De inhoudelijke en financiële vertaling van het nieuwe coalitieakkoord is opgenomen in het collegeprogramma 2022-2026 en de Meerjarenbegroting 2023-2026, die beiden in november zijn vastgesteld door de raad.

In 2022 wachtten we op grote beslissingen en veranderingen. Zo werd de invoering van de Omgevingswet herhaaldelijk uitgesteld. De gesprekken tussen het Rijk en de VNG over de Hervormingsagenda Jeugd liepen vast, wat leidde tot een impasse. We hebben ons echter onvermoeibaar ingezet om liefdevolle (jeugd)zorg te bieden aan onze inwoners. Daarnaast liet ook de uitspraak van de Raad van State over de doortrekking van de A15 en de verbreding van de A12 op zich wachten. Terwijl we wachtten op de uitspraak zagen we gedurende het jaar dat de stikstofdiscussie landelijk steeds verhitter werd. De beslissing is van groot belang voor de ontwikkeling van de Fashion Outlet Zevenaar en de uitbreiding van bedrijventerrein 7Poort.

De onduidelijkheid over de algemene bijdrage van het Rijk zorgde voor onvoorspelbaarheid. Het ‘ravijnjaar’ 2026 gaf onzekerheid over de structurele mogelijkheden voor de gemeentefinanciën op de langere termijn. Daarnaast ondervonden we de impact van de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, wat invloed had op onze interne organisatie, beleidskeuzes en uitvoeringstaken.

Ondanks de snel opvolgende ontwikkelingen in binnen- en buitenland, hebben we een solide basis gelegd voor de komende bestuursperiode.

Deze pagina is gebouwd op 08/22/2023 16:06:15 met de export van 08/22/2023 13:39:07