Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Onderhoud kapitaalgoederen

Inleiding

De gemeente Zevenaar heeft een groot deel van haar vermogen geïnvesteerd in kapitaalgoederen in de vorm van gebouwen, wegen en bruggen, openbare verlichting, groen, riolering en water. Het onderhoud van deze zaken is een kerntaak van de gemeente en van groot belang voor onze inwoners, bedrijven en bezoekers. Het onderhoud van kapitaalgoederen is grotendeels vastgelegd in beleids- en onderhoudsplannen. In deze paragraaf wordt per kapitaalgoed ingegaan op onder andere het beleid, de kwaliteitsnormen, het onderhoud, de financiële middelen en de risico's die met het onderhoud samenhangen.

Beleid

Openbare Ruimte
Vanwege de grote raakvlakken tussen groen, openbare verlichting, riolering en wegen pakken we onderhoudsprojecten integraal aan. Een integraal beleidskader ontbrak echter. In 2022 heeft u het integraal beleidsplan openbare ruimte (IBOR) vastgesteld. Dit plan bevat de beleidsmatige en financiële kaders voor het beheer, onderhoud en vervanging van de openbare ruimte. Naast vaststelling van het gewenste verzorgend en technisch onderhoudsniveau, bevat het IBOR ambities op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie, duurzaamheid, exclusiviteit en betrokkenheid/tevredenheid van inwoners. Op basis van de beleidsmatige en financiële kaders van het IBOR hebben wij eind 2022 per onderdeel van de openbare ruimte (groen, wegen, openbare verlichting etc.) beheerplannen vastgesteld. In deze plannen komt tot uitdrukking hoe we met de beschikbare budgetten de openbare ruimte kunnen onderhouden op de vastgestelde onderhoudsniveaus. De budgetten zijn verwerkt in de meerjarenbegroting 2023-2026.

Gebouwen
Het onderhoudsbeleid is gerelateerd en afgeleid vanuit het integraal accommodatieplan (hierna IAP). In het IAP is op strategisch niveau vastgesteld welk vastgoed benodigd is om alle maatschappelijke taken te kunnen vervullen. Dit leidt tot een doelmatigere, duurzamere en meer toekomstbestendige gemeentelijke vastgoedportefeuille, die past bij de wettelijke taken van de gemeente en bijdraagt aan de maatschappelijke doelstellingen van de gemeente.

Beleidskaders

•   Integraal beleidsplan openbare ruimte 2022-2032 (2022)
•   Integraal accommodatieplan 2020-2030 (2020)

Ontwikkelingen

In het IBOR zijn naast de gewenste kwaliteitsniveaus van het onderhoud ambities opgenomen die inspelen op actuele belangrijke thema’s en ontwikkelingen:
- biodiversiteit vergroten en behouden
- klimaatadaptatie in de openbare ruimte en privéterrein
- duurzaamheid en circulariteit in de openbare ruimte
- aantrekkelijk en uitnodigend voor iedereen
- betrokken en tevreden inwoners.
Met name bij revitalisering houden wij rekening met deze ambities en passen wij zo nodig de openbare ruimte hierop aan.

Deze pagina is gebouwd op 08/22/2023 16:06:15 met de export van 08/22/2023 13:39:07