Conclusie
De financiële kengetallen geven inzicht op de ontwikkelingen in de financiële positie en de daarmee samenhangende risico's. De afgelopen jaren zijn enkele kengetallen en de daarmee samenhangende risico's verbeterd. Door de grote eenmalige voordelen in voornamelijk de grondexploitaties is de weerstandsratio hoger geworden (risico's gedaald en algemene reserve gestegen).
De gemeente heeft de afgelopen jaren zijn financiële positie verbeterd en de risico's zijn verminderd. Het is echter belangrijk kennis te nemen van de ontwikkelingen die nog niet in de getallen zijn opgenomen om een totaalbeeld te vormen. Een belangrijk deel hiervan is beschreven bij het algemene beeld aan het begin van de paragraaf. Door de inflatie nemen de kosten/investeringen toe, waardoor meer geld nodig is (leningen) en door de stijgende rente kunnen ook de financieringskosten aanzienlijk toenemen. De verschillende kengetallen kunnen daardoor snel veranderen.
Ontwikkelingen
Om de verschillende waarden te kunnen beoordelen is het van belang enkele ontwikkelingen die niet in de cijfers zijn opgenomen mee te nemen in de analyse. Hieronder zijn niet-limitatief enkele grote ontwikkelingen beschreven.
Warmtenetten
Gemeenten krijgen hoogstwaarschijnlijk de opdracht om regie te nemen in de energievoorziening in hun gemeenten, specifiek op het gebied van warmte. Een warmtebedrijf waarvan de meerderheid van het zeggenschap in handen is van publieke organisaties is het uitgangspunt. De precieze uitwerking moeten landelijk, regionaal en lokaal nog worden uitgewerkt maar veronderstelling is dat deze ontwikkeling van onze gemeente inzet en investeringen vraagt. Daar hangen ook risico's mee samen. De precieze uitwerking, keuzes en gevolgen zijn niet duidelijk, waardoor deze niet kwantificeerbaar zijn op dit moment.
Woningbouw en bedrijventerreinen
Landelijk is de ambitie om de komende jaren meer woningen te realiseren. Onze gemeente levert middels de woningdeal ook zijn bijdrage. In de risico's zijn alleen risico's opgenomen voor al bestaande grondexploitaties en nog niet voor nog komende plannen, zoals bijvoorbeeld Zevenpoort II. Bij woningbouw hebben wij een faciliterende rol, maar door de economische ontwikkelingen worden projecten steeds vaker stil gelegd. Vanuit deze context bestaat de kans dat wij een meer actieve, sturende en investerende rol moeten gaan spelen. Potentiële voordelen en nadelen, alsook de daarmee samenhangende risico's zullen groter worden. Zeker ten opzichte van de huidige grondpositie van de gemeente. Als voorbeeld en ter inschatting kunt u hierbij kijken naar de ontwikkeling van het financiële kengetal van 2018 tot nu.
Omgevingswet
De afgelopen jaren is er veel onduidelijkheid en onzekerheid geweest over de implementatie van de omgevingswet. Het onderliggende IT-systeem en ook de overgang van het huidige naar het nieuwe stelsel beleidsmatig. Is er beleidsmatig een overgangsfase of niet. Op basis van de huidige kennis en inzichten zijn wij voorbereid op de implementatie en is dit ook zodanig verwerkt in de begroting. Dit neemt niet weg dat er gedurende dit jaar nog ontwikkelingen komen die nog niet voorzien zijn. Daarnaast kunnen vanaf 2024 op basis van inzichten tijdens het werken met de nieuwe wet nog bijstellingen volgen. Kosten en baten zijn op basis van een zo goed mogelijk model ingeschat, maar daadwerkelijke effecten moeten nog zichtbaar worden. Al deze onzekerheden in combinatie met een schaarste aan personeel op dit gebied kunnen nog tot andere inzichten leiden.
Witte Kruis en gebiedsvisie
De ontwikkeling van het Witte Kruis loopt al meerdere jaren, waarbij ook een optie voor een bredere scope in beeld is. Er zijn nog geen besluiten genomen over hoe om te gaan met dit plan(gebied), maar afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden zullen hier investeringen en risico's mee samenhangen.
Samenvattend concluderen we dat incidentele resultaten een gezonde financiële positie (algemene reserve) tot gevolg hebben gehad, maar dat de komende jaren de ruimte in de structurele exploitatie beperkt blijft.
Conclusie/samenvatting
Wij staan er als gemeente op dit moment (financieel) goed voor en hebben ruimte risico's aan te gaan op de verschillende onderwerpen die op ons afkomen.