Prognose te verwachten resultaten
In BBV artikel 16 lid c is opgenomen dat de paragraaf grondbeleid een actuele prognose van de te verwachten resultaten van de totale grondexploitatie moet bevatten. Wanneer deze prognose is samengesteld uit positieve en negatieve grondexploitaties, dan is het van belang dat de verwachte resultaten voor alle grondexploitaties op een zelfde wijze worden berekend. Dit gebeurt op basis van de "netto contante waarde" methode. De voorschriften zeggen ook dat de resultaten op eindwaarde dienen te worden gepresenteerd waarbij tevens wordt aangegeven wat de verwachte einddatum van de exploitatie is.
Ten aanzien van de grondexploitaties van onze gemeente kan worden gesteld dat er sprake is van een mix van positieve en negatieve grondexploitaties. Aangezien de afzonderlijke grondexploitaties een verschillende einddatum kennen, zijn de resultaten per datum 1 januari 2023 contant gemaakt. Hierdoor worden de resultaten onderling goed vergelijkbaar.
De geprognosticeerde resultaten van de gemeentelijke grondexploitaties zijn herzien per 1 januari 2023. Vervolgens hebben wij deze verwerkt in de Uitvoeringsrapportage grondexploitaties 2022 welke ter vaststelling voorligt in de raadsvergadering van 28 juni 2023. De financiële effecten zijn verwerkt in de jaarstukken 2022.
De geprognosticeerde resultaten van de grondexploitaties luiden als volgt:
Uit bovenstaande tabel zijn de einddata per deelgrondexploitatie (kolom B) op te maken en de resultaten op deze eindwaarde (kolom C). Omdat eindwaarden onderling niet te vergelijken zijn vanwege de verschillende looptijden van de plannen volstaan we met een overzicht van de verschillen op netto contante waarde.
In bovenstaande tabel maken we de vigerende grondexploitatie (kolom D) netto contant op de situatie per 1 januari 2023 (kolom E), alvorens tot een goed vergelijk van de cijfers te komen. Het resultaat van de grondexploitatie wordt “opgerent” met een rentepercentage van 2%, zijnde de discontovoet waarmee het resultaat netto contant wordt gemaakt. Deze opgerente cijfers vergelijken we vervolgens met het geactualiseerde resultaat per 1 januari 2023 (kolom F). Om het verschil met vorig jaar in beeld te brengen worden de (deel)grondexploitaties die in 2022 zijn geopend, netto contant gemaakt op de situatie per 1 januari 2023 (kolom G). De geopende grondexploitaties worden bij het verschil opgeteld. Dit resulteert in een verschil per grondexploitatie (kolom H) en de afwijking in procenten (kolom J). Bij de verliesgevende exploitaties (Zevenaar Oost en Middag Oost & Zwanenwaay) heeft dit verschil een effect op het jaarrekeningresultaat 2022 tot gevolg. Bij de grondexploitaties Mercurion en Waaijakkers heeft dit verschil geen effect want een winstgevende exploitatie wordt pas verwerkt in het jaarrekeningresultaat bij afsluiting van de grex, dan wel bij tussentijdse winstnemingen.
In zijn totaliteit is er sprake van een verbetering van het resultaat van € 4.273.000 NCW per 01-01-2023. Voor wat betreft de grondexploitaties Zevenaar Oost - Bedrijven wordt in de jaarrekening in programma 3 een toelichting verstrekt op de verschillen. Voor de grondexploitaties Zevenaar Oost - Wonen en Middag Oost & Zwanenwaay is de verschillenanalyse terug te vinden in programma 8 van de programmarekening.
Omdat Zevenaar Oost één grondexploitatie is en het positieve resultaat van Zevenaar Oost - Bedrijven verrekend wordt met het negatieve resultaat van Zevenaar Oost - Wonen, is er een verliesvoorziening gevormd voor een totaalbedrag van € 15.819.000. Deze is terug te vinden in de toelichting op de balans.